Utbildningar i textil och design

Drömmer du om att designa kläder eller textila föremål? Kanske inredningsdetaljer som gardiner, lakan och dukar? Då skulle du nog gilla Nordiska Textilakademin. De erbjuder utbildningar på YH-nivå till nästan allt som efterfrågas inom textil och design. Ägare till skolan är stiftelsen Proteko och skolan hette tidigare Nordisk Designskola. Om man är nyfiken på skolan kan man ringa och boka tid för ett studiebesök. Det hålls också öppet hus med jämna mellanrum där man kan titta på lokalerna, lära sig mer om branschen och utbildningarna och få möjlighet att ställa frågor. Lärarna berättar om vilka karriärmöjligheter som finns och man kan också få studievägledning.

Skolan ligger i Borås som är centrum för Sveriges textiltillverkning. Här har man nära tillgång till och samarbete med olika delar av branschen. Det blir också lättare att hitta praktikplats. Skolan menar att av avgångsklassen 2017 års elever hade 90 % fått arbete inom branschen inom ett år efter att de examinerats. Det är inte så illa! Utöver skolan i Borås finns en avdelning i Åre där man ger en internationell utbildning inom design och produktutveckling med fokus på sport och funktion. Gillar man vintersporter, men också design och mode, är det den perfekta utbildning. Tänk att kombinera utförsåkning med studier och få det bästa av två världar.

Utbildningarna som ges på Nordiska Textilakademin är praktiskt inriktade och fokuserar på det man behöver kunna för att arbeta inom respektive bransch. Alla utbildningarna är tvååriga. Man kan lära sig om allt från design till materiallära, sälj och affärskunskap. Teori och praktisk kunskap varvas och fokus är på vad man faktiskt behöver kunna när man ger sig ut och börjar arbeta. Därför har skolan ett nära samarbete med arbetsmarknaden. Som en viktig del i utbildning har man förstås praktik på en arbetsplats där man får tillämpa de kunskaper man lärt sig i klassrummet. Förutom de längre utbildningarna kan man gå fristående kurser.