Speldesign

Har du tänkt på att även spel är designade? Alltifrån brädspel till spelautomater till de spel du spelar i mobilen när du sitter på toa. Alla de är designade. Det är lätt att glömma bort, men intressant att titta lite närmare på när man väl får upp ögonen för speldesign. Till exempel NetEnt har designat snygga spelautomater till mobilen som du hittar hos många svenska casinon (se komplett lista här), ta en titt på dem med designerglasögonen på.

Smaken är som bekant lite olika, men oavsett vilken stil man gillar finns det många fina spel. Det lite mer kitschiga har många inom designvärlden tidigare sett ner på, men i dag är det många som gillar att leka med ett lite mer överdrivet uttryck och tilltalas av när det är lite “för mycket”. Berry Boast är ett sådant spel som är tilltalande just för att det bjuder på mycket färg och glam. En annan populär designstil som slagit igenom i spelvärlden, via ungdomars subkulturer, är spel i manga- och animestil. Koi Princess är ett sådant exempel. Till stilen hör stora, uttrycksfulla ögon och i övrigt rätt små ansiktsdrag (som mun och näsa). Koi Princess pryds även av japanska körsbärsblommor som är så typiska för den japanska kulturen.

Tecknade figurer från filmens värld, framför allt barnfilmer, återkommer i många av spelen. Det ger ett lekfullt och tilltalande intryck med glada färger och vänliga figurer. Skönheten och Odjuret, Rödluvan, Minionerna och Djungelbokens Mogwli och Bagheera är figurer som hittas bland spelen. Magiska och lekfulla element vävs in i designen för att göra spelen roligare.

En annan stil är actionspelen som tecknas i mörkare färger och med finare “pennstreck” och många detaljer. De skapar en spännande och mer skrämmande känsla, vilket lockar till sig andra typer av spelare. Spel som Dracula och The Dark Knight är två exempel. Spana in dem!