Om oss

Brinner du för design och konst, precis som vi? Då är det här sidan för dig. Vi kommer att skriva om alltifrån nyheter inom design- och konstvärlden till att berätta om kända designers, design och konst vi tycker är värd att uppmärksamma samt även om utbildningar och annat inom ämnet.

Vi är omgivna av design, ofta utan att vi tänker på det. Någon har formgett soffan du sitter i, telefonen du har i handen, kläderna du har på dig, logga på företaget du jobbar för och hemsidan du läser på. Överallt, från minsta trycksak till världens högsta byggnad, hittar du design. Bakom den finns människor som likt oss är intresserade av konst, färg och form, men också av funktion och användarvänlighet.

Säger föremålen vi omger oss med något om vilka vi är? Kan man medvetet använda sig av det när man formger något? Det är frågor vi gillar att vrida och vända på. Har du till exempel tänkt på hur kvinnor och män porträtteras olika på bilder och att produkter som riktar sig till kvinnor respektive till män ofta har lite olika design? Där männens är mer kantiga och funktionella, gärna med med extra knappar och effekter där det är möjligt, har produkter för kvinnor oftare mjuka former och mer kvinnligt kodade färger. När du blir medveten om det kommer du att se det överallt omkring dig.

Vi vill också prata om vardagliga föremål och deras designhistoria. Många vet till exempel att den första adventsstjärnan kom från Tyskland, men vet du hur den såg ut? Vad den var gjord av? Och vilken stjärna kan man kalla för en “klassisk” adventsstjärna?

Vi kan förstås inte prata om design utan att nämna Estrid Ericsson, kvinnan bakom Svenskt Tenn, och andra spännande designers. Den här sidan skriver vi med förhoppningen att du ska lära dig något nytt och för att väcka intresse för ett så pass spännande ämne som design.