Estrid Ericson

Mest känd som skaparen av Svenskt Tenn, den anrika inredningsbutiken på Strandvägen i Stockholm, och designern bakom det populära elefanttyget är Estrid Ericson, som faktiskt började sin karriär som teckningslärare. Hon föddes 1894 i Öregrund och arbetade först med andra saker, bland annat som konsult på en heminredningsfirma. 1924 ärvde hon en summa pengar efter sin far och startade tillsammans med konstnären Nils Fougstedt Svenskt Tenn. Redan 1927 flyttade Svenskt Tenn till den adress på Strandvägen där butiken ligger än i dag. Estrid hade då en lägenhet ovanpå butiken.

De första åren ägnade hon och Nils sig åt att formge tenn. Hon samarbetade med flera konstnärer och utvecklades själv inom designområdet. Under åren kom hon att formge många föremål till hemmet, både i tenn och textil. Hon inspirerades av många olika stilar från när och fjärran, nutid och dåtid, högt och lågt. Det blev en mångkulturell blandning av inredningsföremål som på något sätt alltid fick något typiskt estridskt över sig. Under hela sitt liv höll hon fast vid samma ideal, i såväl medvind som motvind. Det gör Svenskt Tenn till ett tidlöst företag och hennes design har blivit älskade klassiker som aldrig tycks gå ur tiden. Hon drev företaget ända tills hon var 81 år då hon sålde det till Kjell och Märta Beijers stiftelse. Trots det fortsatte hon att vara konstnärlig ledare i flera år och skapade in i det sista, tills hon gick bort 1981.

1934 inledde hon ett samarbete med österrikaren Josef Frank i det att hon erbjöd honom en fristad och en möjlighet till försörjning i Sverige. Josef Franks färgstarka stil tillsammans med Estrids fingertoppskänsla gjorde dem till en framgångsrik duo och de fick den svenska funkisen att bli mer varm, hemtrevlig och ombonad. Vita väggar, men färg på textilierna, möbler som är lätta att flytta och belysning från golv-, vägg- och fönsterlampor var deras framgångsrecept.