Designa dina egna kläder

Är du nyfiken på design och skulle vilja designa dina egna kläder, men har inte mer än grundläggande kunskap i sömnad och design? Här kommer lite tips på hur du kan komma igång och prova på.

  • Börja enkelt. Inte med bröllopsklänningen och inte med att rita i ett avancerat program du inte behärskar. Utgå från ett enkelt vardagsplagg och rita med papper och penna.
  • Låna eller köp några böcker i sömnad. Välj vad du vill sy och börja inte med något alltför avancerat. En kjol kan vara ett enkelt nybörjarplagg. Gå till textilaffären och köp tyg och tråd (personalen kan hjälpa dig att välja tyg om du inte vet vilket som passar bäst) och, om du inte redan har det, passande nålar till maskinen. Du behöver olika typer av nålar till vävt respektive stickat tyg (som jersey och trikå). Till många plagg är det också bra att ha en tvillingnål. Första plaggen du syr bör du följa instruktionerna till punkt och pricka så att du lär dig hur du ska göra. När du behärskar tekniken och förstår hur det du gör påverkar slutresultatet, då är det dags att börja med design.
  • Dina första designprojekt bör vara att göra ändringar utifrån ett befintligt mönster, gärna ett du redan provat på. Till exempel att göra en kjol lite längre och kanske klockad eller med ett veck eller att göra tröjan mer insvängd i midjan och förkorta ärmarna så att de blir trekvartslängd.
  • När du behärskar även det steget kan du börja skissa upp egna plagg och rita dina egna mönster, men jämför hela tiden med grundmönster eller liknande mönster så att du har en riktlinje.
  • Tänk på att övning ger färdighet och att ett misslyckande inte är ett misslyckande så länge du lär dig av det. Våga leka och ta ut svängarna alltmer. Det är så du lär dig vad som fungerar och vad som inte gör det.