Att utbilda sig och arbeta som designer

Drömmer du om att bli designer? Kanske ser du ett fritt och konstnärligt yrke (med hög lön) framför dig? Kanske vet du redan vad du vill jobba med i framtiden eller så lockar produktdesign lika mycket som att få hjälpa ett stort företag med deras profil eller att få starta något eget? Här tänkte vi berätta lite om yrket och vägarna dit.

Egentligen kan man inte säga att designer är “ett” yrke, då det har så många olika inriktningar som till viss del kräver olika slags utbildning. Man kan arbeta konstnärligt eller affärsmässigt, nyskapande eller för att vidareutveckla något. Det kan vara bra att veta vilken inriktning du vill ha innan du börjar leta efter rätt utbildning. Att designa ett datorprogram är förstås inte samma sak som att designa ett hem, även om det finns vissa grundläggande principer alla bör lära sig.

Många akademiska utbildningar är på tre år och leder till en kandidatexamen. Vanligen kan du läsa till två år då du snävar in ännu mer. Du får då en masterexamen. Utbildningar som finns är till exempel inom mode, som grafisk formgivare, inom produktdesign med mera. Det finns också gymnasieprogram som ger en bra grund för vidare studier, till exempel det estetiska programmet eller tekniskt program.

Har du mer pengar än du har tid finns möjligheten att gå en privat skola. Den är inte knuten till ett universitet eller högskola och ger därför inte en examen, men däremot massor av praktisk kunskap – ofta förmedlad av riktigt duktiga lärare och yrkesverksamma.

Lönen varierar kraftigt beroende på vilken inriktning du väljer, hur lång utbildning du har och helt enkelt på vilken arbetsplats du hamnar. Ofta tillämpas dessutom individuell lönesättning. Det skiljer sig också åt beroende på om man arbetar inom privat eller offentlig sektor. Som ett exempel kan en medellön ligga på mellan 28 000 och 36 000 kronor.